fredag 20 juli 2012

erkännande

Jag har en föreställning om mig själv, att jag är en lugn och harmonisk mamma. En mamma som snabbt kan ställa om och fara dit det händer, hitta på kul saker för och med pojkarna. En mamma som är lösningsfokuserad, har koll på läget men ändå är sådär härligt spontan! En mamma som inte är så orolig, tar dagens om den kommer och med inställningen att allt löser sig, det ordnar sig.

Men, det är bara hitte på! Jag är en mamma med järnkoll, på det mesta. Med våra pojkar så innebär det att ha rätt mycket på gång, i rullning, i centrum, hela tiden, året om.
Jag kommer på mig själv med att alltid ha en tanke i bakhuvudet om något som skall göras, kommas ihåg eller något att få någon annan att göra. Jag är oftast orolig för något.

När något är på gång, så tänker jag hundra tusen tankar och är väl förberedd på flera olika scenarior. Exempelvis så har vi ju sökt assistans. Det har ju varit en jätte process, tankemässigt. Började för flera år sedan. Att tänka så här mycket är ju naturligtvis en del av en acceptans process också, vilket gör att vi nu är jävligt redo! Men från den dagen vi fick timmarna, har jag tänkt scheman, arbetsbeskrivningar, tänkt olika scenarion om hur det kommer att bli. Hur kul assistenten skall få det med Malte, vad de skall kunna hitta på och vilka möjligheter detta ger mig, Fredrik, Widar men framförallt Malte.
Så kommer jag på, simmet på torsdagar! Tänk, tänk, tänk! Så jag har puttat in det i mitt tänkta schema. Måste tala om för FK att då går inte Malte på förskolan och de timmarna skall då ges till assistenttid.
Så kommer jag på! Move and Walk ska vi träna i höst, får tag på, under semestern lite lustigt och spontant (!), en konduktur som erbjuder 4 veckor eftermiddagstid i höst. Tänk, tänk, tänk, så har jag planerat in det. Måste meddela FK om att Malte skall träna under 4 veckor och då få de timmarna som vi går tidigare från förskolan till assistenttid. Hummm, på torsdagarna de veckorna som Malte tränar är det ju ingen idé att vara på förskolan alls. Då måste vi ha assistent hela dagen. Då kan de inte jobba jour innan eller efter. Göra om schemat igen. Meddela försäkringskassan om att Malte är ledig 4 torsdagar i höst.
Jag har inte pratat med FK alla dessa gånger, utan bara skrivit på en to do list att jag skall göra det. För jag vet att det inte är någon idé fråns jag vet med all säkerhet hur och när allt kommer att ske.

Så anställde vi då vår första assistent. Hon skall plugga upp lite betyg samtidigt som hon jobbar i höst, vilket jag vill möjliggöra och stötta. Men på torsdagar 4 veckor så måste hon vara ledig. Så meddelar hon/frågar om hon kan åka på semester en vecka, som hon planerat sen innan. Självklart, men... :)
Så inser jag ganska snabbt, vi behöver en assistent till!

Och så skall Malte till lungmottagningen i höst och prova ut en cpap mask, (andningshjälp inför natten) och om han skall använda denna så kräver det troligen vaken assistent, så jag får hjälpa mig själv i att inte skena iväg allt för långt fram.
men augusti är schemalagt och spikat. Assistenten har sitt schema, börjar om 2 veckor. Alla tider är uppskrivna i kalendern. Alla förhoppningar är uttalade. Alla farhågor är sopade under mattan.
och vad som än händer så löser det sig, allt kommer ordna sig till det bra. Det händer alltid något som gör att vi får ändra, vara flexibla och tänka annorlunda. Men det har jag med i beräkningarna :)

Men innan allt med assistenter och schemalagda tider för ALLT vi gör, så skall Malte en vecka på kortids, vilket jag har dubbla känslor inför. Så mycket jag vill hinna göra, sortera, överföra kort till datorn, beställa och sätta in i album. Jag vill träna, få egen tid, få tid med Fredrik. Göra något med Widar, bara för honom. Vad uppskattar han?! Jag vill bli onykter, gå ut på krogen, dansa till alla de där bra låtarna jag hört på radion. Jag vill resa bort. Jag vill sola, läsa en bok. Jag vill gå på stan i flera timmar och bara shoppa! Jag vill rensa i förrådet i källaren inför vår flytt. Jag vill laga de där byxorna där sömmen och resåret gått upp. Jag vill sova en (flera) hel natt utan att vakna och lyssna till om och hur barnen andas, eller gå upp och mata, ge medicin, sätta på matpump, stänga av matpump, eller trösta. Jag vill åka till Brattön och stänga in mig ett regnigt dygn. Under en hel vecka göra bara spontana saker och vad jag själv känner för i stunden.
Men så har jag ju Widar. Fredrik jobbar. Det gäller att planera och involvera så många som möjligt för att få till så mycket som möjligt på den där listan. Men en hel del skall jag få till!

Så blir det 3 års kalas för prinsen! Och med det kontrollbehov jag har så har jag kollat ut vad han/de önskar sig.
Bra tips till födelsedagspresenter till bröderna Åslund.
http://www.minimundus.se, här har jag hittat fina trämobiler till pojkarna. En mås, en papegoja och en med skogsdjur.
Sen har nog jabadabado fina trämobiler, något med flygplan har jag sett, som är fin att titta på, både för mig och för pojkarna. Vi behöver många mobiler :)

Så skulle det vara prkatiskt med en klädhängare till deras rum, typ en sådanhär: http://www.houseofhedda.com/sv/artiklar/baby-barn/krokar_kladhangare_lister-2/barngungstol-vit.html , men helst i lite mer färg... utanför BVC i gårda har de en jätte fin, får gå dit och fråga var de köpt den!
http://www.houseofhedda.com/sv/artiklar/baby-barn/krokar_kladhangare_lister-2/barngungstol-vit.html
så behöver de ju snygga dreggel skydd och haklappar, här har jag hittat, framförallt till Malte som vi inte vill sätta på dreglisar längre.
http://www.seebolddesign.se/
Bra ljudleksaker är alltid bra, typ trumbord.
Malte behöver även nya badbyxor. Det bör vara sådana där man kan dra åt både vid ben och midja. Finns nog på spojl, sankt Sigfridsgatan.

Idag hoppas vi på sol så vi kan åka och bada vid Amundön! dags att väcka familjen, de två som fortfarande sover...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar